N-VA Ninove vraagt buurtinformatienetwerken

Op 21 juni 2013, over deze onderwerpen: Sociale zaken, Veiligheid

Op de gemeenteraad van 20 juni 2013 stelde de N-VA voor om de uitbouw van buurtinformatienetwerken (BINs) in Ninove aan te moedigen. Momenteel bestaan dergelijke netwerken nog niet in onze gemeente. Een BIN is een vrijwillig samenwerkingsverband tussen burgers, lokale ondernemingen en de politie teneinde de buurtveiligheid te verhogen. De N-VA-fractie dringt er bij de meerderheid op aan om te peilen of er ook bij de Ninoofse burgers en handelaars een draagvlak bestaat om hier werk van te maken.

Een BIN in Ninove

Begin dit jaar telde het Vlaamse Gewest 492 BINs verspreid over 132 gemeenten. Onze gemeente komt op die lijst echter niet voor. Een BIN wordt gevormd met als doel het veiligheidsgevoel te verhogen en het aantal misdrijven terug te dringen. Daarenboven vervult het nog een aantal andere sociale en preventieve taken. Ook voor Ninove kan dit nuttig zijn. “Buurtinformatienetwerken bieden een kans om de samenwerking en informatieuitwisseling tussen buurtbewoners, lokale handelaars en politie te optimaliseren. Dit werkt preventief tegen inbraken, criminaliteit of verdachte handelingen allerhande”, zegt N-VA-fractievoorzitter Joost Arents.

Bewoners en lokale handelaars stimuleren

De bedoeling is dat burgers en handelaars informatie over bepaalde zich verdacht gedragende personen of verdachte handelingen doorspelen aan de politie. De politie evalueert deze info en neemt indien nodig actie. Als ze dit nuttig acht worden vervolgens de aangesloten BIN-leden hiervan op de hoogte gebracht, die dan een extra oogje in het zeil kunnen houden.

N-VA wil dat dergelijk systeem ook in Ninove uitgebouwd wordt. Het onveiligheidsgevoel is de laatste jaren niet alleen bij de burgers toegenomen, maar ook bij de plaatselijke handelaars. “In andere gemeenten heeft dit systeem, waarbij de inwoners verwittigd worden wanneer bepaalde feiten zich voordoen, reeds bewezen dat het aantal woninginbraken teruggedrongen wordt. Dit is een meer dan voldoende reden om het BIN-systeem ook voor Ninove te overwegen en het concept bij onze inwoners bekend te maken. De sociale controle zal bijdragen tot minder escalaties van beginnende probleemsituaties en tot meer veiligheid”, besluit Maria Keymolen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is