Programma 2024

Ninove een Vlaamse en open stad

  • De voorbije jaren zien we een grote instroom van anderstaligen in Ninove. Nederlands is hét bindmiddel van onze samenleving. Het is de sleutel tot integratie en de bouwsteen voor meer persoonlijke ontwikkeling. N-VA pleit voor een verhoging van de taalkennisvereisten om toegang te krijgen tot de sociale voorzieningen. Daartegenover staat wel dat de overheid voldoende lessenpakketten en cursussen Nederlands moet voorzien. Voor N-VA moeten cursussen Nederlands veel toegankelijker worden gemaakt en ook moeten meer lessen Nederlands worden aangeboden om tegemoet te komen aan de grote nood aan taallessen die er is binnen Ninove.
  • Als gemeenschapspartij sluiten we niemand uit, maar kiezen we voor inclusie. N-VA zorgt ervoor dat wie wil, actief kan deelnemen aan het gemeenschapsleven met Nederlands als voertaal. Op die manier maken we van onze stad een warme en open gemeenschap.
  • Een stad is maar zo sterk als de verbondenheid van haar inwoners. We rekenen op de burgerzin van onze inwoners om samen te bouwen aan een gemeenschapsgevoel. Daarom moedigen we elke Ninovieter aan om actief te worden in een van de Ninoofse verenigingen of als vrijwilliger deel te nemen aan de openbare dienstverlening in Ninove. Ook nieuwkomers vragen we bij uitstek om een rol op te nemen in het verenigingsleven.
  • Vanuit het stadsbestuur zal heel streng worden toegezien op het gebruik van het Nederlands door de stadsdiensten. Ook in de gemeentescholen zal een actief taalbeleid worden gevoerd naar de ouders en de leerlingen. De stad zal dit maximaal ondersteunen via taalbubbels, taalcoaches, zomerklassen, enz..
  • Bij het toekennen van subsidies aan verenigingen en sportclubs moeten de rechten en plichten rond taalgebruik expliciet worden opgenomen. Ook bij het toekennen van concessies zal uitdrukkelijk worden gewezen op het gebruik van het Nederlands in onze stad.
  • N-VA pleit voor een schepen van Vlaamse zaken om deze zaken prioritair op te volgen.

Gezonde financiën

  • In Ninove moet een grondig kerntakendebat worden gevoerd waarbij wordt geschrapt in onnodige uitgaven en nutteloze subsidies.
  • Door de aanvullende belasting op de personenbelasting te verlagen tot het Vlaamse gemiddelde geven we een extra stimulans voor diegenen die werken en ondernemen. Op die manier maken we van Ninove een aantrekkelijk stad voor jonge gezinnen, loontrekkenden, zelfstandigen en ondernemers. 
  • N-VA zorgt voor extra zuurstof voor ondernemers en handelaars met een verlaging van de gemeentelijke heffing voor bedrijven en het schrappen van de algemene bedrijfsbelasting voor startende ondernemers en bijberoepers.
  • De belastingen op de verspreiding van drukwerk zijn contraproductief voor de lokale ondernemers die in hun buurt bekendheid willen verwerven. Het huidige reglement zal worden aangepast en gedifferentieerd zodat het goedkoper wordt voor lokale ondernemers.
  • Subsidies en premies die hun doel missen of niet tot de kerntaken van een stadsbestuur behoren worden geschrapt.
  • Het retributiereglement inzake inname van openbaar domein wordt geactualiseerd en aangepast aan de gangbare tarieven in de omliggende steden en gemeenten.
  • Werk is een positieve en verbindende kracht in het leven van mensen. Werk zorgt niet alleen voor een inkomen, maar ook voor een identiteit, sociale contacten en betrokkenheid bij de maatschappij. We stimuleren onze inwoners maximaal om aan de slag te gaan, en vragen leefloners en sociale huurders die kunnen werken om zich in te schrijven bij de VDAB en een traject naar werk aan te vatten. Wie geen werkbereidheid toont, verliest de sociale voordelen. Wie worstelt met te veel drempels vragen we om actief deel te nemen aan de lokale partnerschappen met de VDAB en andere partners. Aan werkgevers in Ninove vragen we om Ninoofse werkzoekenden maximaal kansen te geven om in Ninove te werken.
  • We bundelen de krachten met de andere gemeenten en steden in de Denderstreek om een Denderplan te maken en samen uit te voeren. Wat goed is voor de Denderstreek, is ook goed voor Ninove.

Slimme, duurzame en efficiënte investeringen

  • N-VA pleit voor investeringen die echt een meerwaarde zijn voor onze stad en geen nutteloze en dure prestigeprojecten zoals het Beversteegje of de fontein aan de Abdijkerk.
  • De binnenstad heeft nood aan nieuw elan en een nieuwe stadsbuurt waarbij wonen, werken en winkelen samenkomen in een groene omgeving.  De ontwikkeling van Inghelantsite biedt hiervoor unieke kansen en moet de grootste prioriteit krijgen. De herontwikkeling van de Fabeltasite moet verder worden gezet.
  • N-VA pleit voor de opmaak van een uniform beeldkader zodat bij de heraanleg van het openbaar domein een voor die buurt samenhangend straatbeeld ontstaat. Momenteel missen we een totaalvisie en worden bijvoorbeeld de straten opgesmukt met een dun laagje asfalt. Dit zijn geen duurzame investeringen en rioleringen of voetpaden worden niet of nauwelijks aangepakt.
  • Op de Moeremanssite en Inghelantsite voorzien we voldoende ruimte voor startende ondernemers.
  • Het stationsplein is al jaren een stadskanker en heeft nood aan een noodzakelijke en duurzame herinrichting met aandacht voor ontharding, duurzaamheid en groen en geen tijdelijke noodherstellingen. Na jarenlang plannen, overleggen en praten is het eindelijk tijd voor daadkracht.
  • We blijven investeren in nieuwe en milieuvriendelijke schoolgebouwen.
  • Er is een heel grote nood aan bijkomende sportinfrastructuur in Ninove. In samenwerking met de scholen wordt gekeken om turnzalen en polyvalente ruimtes na de klassieke schooltijd ter beschikking te stellen aan jeugdverenigingen, sportclubs en buurtverenigingen. N-VA pleit voor een extra sporthal of sportschuur en snelle heropening van het zwembad aan betaalbare prijzen voor Ninovieters.
  • Ninove heeft dringend nood aan een nieuwe en vlot bereikbare site voor de stadsdiensten.
  • We organiseren onze stadsdiensten toekomstgericht, door een maximale digitale afhandeling te combineren met huisbezoeken waar nodig. Zo brengen we de stad naar de mensen, in plaats van omgekeerd. Zeker voor ondernemers moet de dienstverlening maximaal verlopen via een digitaal loket en de toekenning van vergunningen moet vlotter verlopen.

1 euro stadscentrum = 1 euro deelgemeenten

  • De deelgemeenten hebben, terecht, het gevoel dat de meeste investeringen in de binnenstad gebeuren en dat noodzakelijke investeringen in voetpaden, wegen, fietspaden en andere infrastructuur in de deelgemeenten uitblijven. N-VA gaat het engagement aan dat voor elke euro investering in de stad ook een euro zal worden geïnvesteerd in de deelgemeenten.
  • De premie voor renovatie van handelspanden wordt uitgebreid tot de centra van deelgemeenten zodat aan deze discriminatie een einde wordt gesteld. De starterspremie moet even hoog liggen voor alle startende zelfstandigen en de discriminatie tussen de deelgemeenten en de stad moet stoppen.
  • N-VA investeert in buurthuizen, parochiezalen, jeugdlokalen en sportterreinen in de deelgemeenten via het toekennen van gerichte investeringssubsidies. Dergelijke investeringen zullen ook het gemeenschapsgevoel ondersteunen.
  • Door het stoppen van een aantal huisartsen is er een immens tekort aan huisartsen. We pleiten naast de verdere uitbouw van “Dokter 9400” voor een tijdelijke en éénmalige substantiële premie voor huisartsen die zich vestigen in Ninove.
  • Het systeem van deelwagens wordt in samenwerking met de private sector ook in de deelgemeenten uitgerold en niet enkel in de binnenstad.
  • Ook inwoners uit de deelgemeenten hebben recht op kerstverlichting tijdens de eindejaarsperiode.

Nette stad en strenge aanpak sluikstorten

  • Zwerfvuil is één van de grootste ergernissen van de Vlaming en de Ninovieter. En terecht. Het is asociaal, verstoort het straatbeeld en het opruimen kost de maatschappij handenvol geld.
  • Met de N-VA zwerfvuilacties in alle Ninoofse deelgemeenten hebben we jammer genoeg vastgesteld dat het heel slecht gesteld is met de netheid in onze stad en onze dorpen.
  • Naast een repressieve aanpak zetten we ook in op educatie en roepen we ook op tot burgerzin. N-VA gaat voor een betere inzet van verplaatsbare camera’s om de pakkans te verhogen, hogere GAS-boetes en een volledige doorrekening van de opruimkosten. Bijzondere aandacht moet worden gegeven aan afvalverzamelpunten, het station, de schoolomgevingen en centrumstraten. N-VA gaat voor een verhoogde inzet van de GAS-vaststellers van OVAM.
  • Het team Ninove Nette Stad moet verder worden uitgebouwd met extra aanwerving van personeel en de aanschaf van nieuw, modern en performant materiaal (b.v. Glutton) en lichte vrachtwagens . De samenwerking met de Ninoofse Zwerfvuiljagers en andere verenigingen en lokale initiatieven moet blijvend worden ondersteund vanuit de stadsdiensten. Scholen, sport-, jeugd- en natuurverenigingen, vriendengroepen, families, enz. worden gemotiveerd om aan zwerfvuilacties deel te nemen.
  • Ninovieters kunnen zich registreren als “Propere burger” en krijgen via Ilva of de stad zakken, handschoenen en vuilgrijpers ter beschikking. Indien iedereen er voor zorgt dat zijn stukje straat er netjes bij ligt zal dit een enorme impact hebben.
  • Een belangrijke bron van zwerfvuil is waaivuil, afkomstig van slecht aangeboden afval. Via Ilva worden Ninovieters aangemoedigd om papier- en kartoncontainers aan te schaffen. Een afvalstewart voert controles uit op het correct aanbieden van papier en karton.
  • Aangezien afval een aanzuigeffect voor bijkomend afval is, moeten meldingen inzake zwerfvuil binnen de werkdag worden opgelost.
  • N-VA pleit voor het verwijderen van textielcontainers omdat deze een belangrijke bron van sluikstort zijn.

Meer verkeersveiligheid via betere wegen en veilige fietspaden

  • Er moet vooruitgang geboekt worden op verkeersveiligheid. Dat blijft een belangrijk thema voor N-VA Ninove. We moeten zorgen voor een slimme mobiliteitsmix in propere en veilige dorps- en stadskernen.
  • Het wegdek van veel rijbanen, fiets- en voetpaden in Ninove en haar deelgemeenten is in erbarmelijke toestand. Dit leidt tot gevaarlijke situaties voor zowel de automobilist als de zwakke weggebruiker. Het gebrekkige investeringsbeleid van het stadsbestuur in de afgelopen tientallen jaren komt tot uiting in de slechte toestand van de Ninoofse wegen. Met N-VA zullen meer middelen naar de heraanleg en het onderhoud van onze weginfrastructuur vloeien.
  • Ook onze fietsinfrastructuur hinkt achterop. 78% van de Ninovieters vindt dat er te weinig veilige fietspaden zijn en 72% vindt dat er te weinig wordt geïnvesteerd in fietspaden of trage wegen. Het aantal zwakke weggebruikers zal alleen maar toenemen door het succes van de elektrische fiets in het woon-werk verkeer. N-VA Ninove pleit voor een inhaalbeweging voor investeringen in fietspaden.
  • N-VA pleit voor een betere handhaving in de schoolomgevingen voor zowel automobilisten als fietsers. Er moet werk gemaakt worden van een krachtig handhavingsbeleid.
  • Naast het verhogen van de pakkans is preventie de beste handhaving. Een goede kennisgeving, bewustmaking en gerichte samenwerking met politiediensten en belangengroepen helpen om de regelgeving na te leven.
  • N-VA Ninove wil zwaar doorgaand vrachtverkeer weren tijdens de schoolspits voor de veiligheid van onze kinderen. N-VA Ninove wil een tonnagebeperking invoeren zodat er in de schoolomgevingen geen vrachtwagens van meer dan 3,5 ton mogen rijden tijdens de spitsuren. Zo worden veilige en duurzame schoolverplaatsingen met de fiets aangemoedigd en vermijden we zo veel mogelijk dodehoekongevallen.

Veiligheid voor iedereen

  • Ondanks de dalende misdaadcijfers voelen sommige Ninovieters zich niet altijd veilig in onze stad. Als je op straat mensen aanspreekt is dit één van de meest gehoorde bezorgdheden.  De cijfers uit de Gemeente-Stadsmonitor van 2022 over het onveiligheidsgevoel in de Denderstreek tonen hierbij een groot knelpunt aan. Terwijl het algemene onveiligheidsgevoel in Vlaanderen op 7% ligt, voelen 17% van de inwoners van Ninove zich vaak of altijd onveilig in hun gemeente. Daarnaast mijden 18% van de Ninovieters bepaalde buurten, terwijl het hierbij gemiddeld slechts 8% van de Vlamingen betreft.
  • Voor N-VA moet Ninove een stad zijn waar mensen op straat durven komen en niet uit angst binnen blijven.
  • Concreet zal N-VA blijven inzetten op een performante lokale politie met maximale invulling van de capaciteit. Meer blauw op straat moet ook het angstgevoel bij de burgers wegnemen. De plaats van de politie is niet achter een bureau, maar op de straat, in de wijken en op openbare plaatsen. We brengen de politie maximaal tussen de mensen met een bereikbare, vriendelijke en verbindende aanpak.
  • N-VA zet in op meer camera’s om een oogje in het zeil te houden om zo de pakkans te vergroten m.b.t. sluikstorten en andere criminaliteit. Door verder in te zetten op stadswachten en administratief ondersteunend personeel kunnen agenten ook meer tijd besteden aan hun kerntaken en zich op het terrein begeven.
  • Ninove heeft al jaren geen ziekenhuis meer en ook de weekend en nachtwachtposten voor huisartsen bevinden zich buiten Ninove. N-VA zal alles in het werk stellen om te vermijden dat Ninove ook geen brandweerkazerne meer zou hebben. Ninovieters die beroep doen op een ziekenwagen of de brandweer moeten snel worden geholpen via een nieuwe en vlot bereikbare brandweerkazerne op het grondgebied van Ninove.
  • N-VA gaat voor een maximale invulling van de GAS-boetes.

Ninove een groene stad

  • Ontharding en vergroening is belangrijk om water voldoende in de bodem te laten sijpelen en beter vast te houden. De stad dient hier een voorbeeldfunctie te hebben en niet enkel verplichtingen op te leggen aan burgers en bedrijven. Bij nieuwe investeringen in het openbaar domein moet voldoende aandacht zijn voor meer groen, bomen en ontharding.
  • Het openbaar groen moet ook degelijk onderhouden worden.
  • N-VA pleit voor een verplichte groenaanleg bij grote bouwprojecten en meergezinswoningen.
  • Projecten als strijd tegen de verharding zoals het tegelwippen blijven we ondersteunen.
  • Landbouwers maar ook particulieren moeten bij grote bouwprojecten kunnen gebruikmaken van opgepompt grondwater via de verplichte plaatsing van watertanks of aftapkranen.
  • We ondersteunen private initiatieven om het systeem van deelwagens verder te ontplooien ook in deelgemeenten.
  • Het vernattingsproject “Burchtdamse Meersen” waarvoor Zuhal Demir € 250.000 subsidies heeft vrijgegeven, moet dringend worden opgestart. Een verdere ontwikkeling is nodig van meerdere overstromingsgebieden of open meersengebieden die als buffer kunnen dienen voor onze overstromingsgevoelige Dender.
  • Zowel in de stad als de deelgemeenten zetten we in op volkstuintjes. Deelnemers aan de moestuin wonen in de buurt en in de tuin worden groenten, fruit, kruiden en/of bloemen geteeld.

Modern beleid inzake ruimtelijke ordening met koesteren van het overblijvende Ninoofse erfgoed

  • Het weinig overblijvende erfgoed en markante en straatbeeldbepalende gebouwen die Ninove nog heeft worden al jaren stiefmoederlijk behandeld en inventarisatie en noodzakelijke investeringen blijven uit. N-VA voorziet extra investeringen de komende jaren zodat ons erfgoed behouden blijft en niet wordt afgebroken zoals de voorbije decennia het geval was in Ninove.
  • De Abdijhuisjes worden eindelijk gerenoveerd. Het Moeremansgebouw en het gebouw tegen Liberale kring krijgen een nieuwe invulling met respect voor het bestaande gebouw.
  • We gaan aan de slag met de erkenning van de Burchtsite als cultureel erfgoed.
  • Op basis van hetgeen wettelijk en decretaal mogelijk is gaan we de strijd aan tegen de alsmaar uitdijende appartementisering in Ninove. N-VA vraagt een duidelijke afbakening van zones waar appartementen nog steeds kunnen en zones waar geen appartementen mogen komen.
  • N-VA streeft naar een concentratie van meergezinswoningen in de stadskern en de dienstverlenende dorpskernen, waarbij ook voldoende aandacht is voor kwalitatieve appartementen.
  • In Ninove zijn er ook veel leegstaande en verwaarloosde gebouwen. Door middel van boetes voor leegstand en verwaarlozing pakt N-VA deze stadskankers aan.
  • N-VA pleit bij woonverdichtingsprojecten aandacht te besteden aan het maximale behoud van straatbeeldbepalende gebouwen en niet steeds te kiezen voor afbraak en wederopbouw. Een mooi voorbeeld van dergelijke renovatie is “Passage” in de Stationsstraat. Via een jaarlijkse architectuurprijs ondersteunen we dergelijke projecten.
  • N-VA pleit voor een effectieve controle op de uitvoering van de bouwplannen en de effectieve handhaving van inbreuken inzake ruimtelijke ordening.
  • Aan projectontwikkelaars zullen afdwingbare verplichtingen worden opgelegd m.b.t. elektrische laadpunten, speelpleinen, parkeernormen en groen.
  • Met een slimme regelgeving rond ruimtelijke ordening verhogen we de woningkwaliteit in Ninove en deelgemeenten. De kwaliteitskamer voor ruimtelijke ordening moet richtlijnen en adviezen geven over grote vastgoedontwikkelingen en projecten op Ninoofs grondgebied.
  • Door investeringen in pleintjes, groen en publieke ruimte voorkomen we verloedering van buurten.
  • Als stad van meer dan 40.000 inwoners verdient Ninove een museum dat haar rijke verleden in haar geheel of in deelfacetten (Abdij, carnaval, luciferindustrie, tabaksindustrie, enz.) toonbaar maakt aan de Ninovieter en aan de bezoekers van onze stad. N-VA Ninove pleit daarom voor meer investeringen in de Ninoofse geschiedenis en roerend en immaterieel erfgoed.