Een initiatief van N-VA dat in 2013 nog werd afgedaan als onmogelijk, wordt nu toch realiteit. De Mallaard parking die er momenteel niet echt uitnodigend bijligt, zal worden heraangelegd. Kurt Van Den …
U bent hier
Woonbeleid
De N-VA wil meer verscheidenheid in het woningbestand als antwoord op de bijzondere woonbehoeften van starters, eenpersoonsgezinnen en senioren. Met meer koopwoningen en via sociale verhuurkantoren verlichten we de druk op sociale huisvestingsmaatschappijen. Deze maatschappijen wijzen opdrachten en woningen toe op basis van objectieve en controleerbare criteria. Regelmatige controles moeten misbruiken helpen opsporen.
- Voldoende groen, goede verkeersinfrastructuur en kwaliteitsvolle welzijns- en vrijetijdsvoorzieningen zorgen voor een veilige en aangename leefomgeving.
- Een gedetailleerde woonbehoeftenstudie die rekening houdt met de financiële mogelijkheden en woonbehoeften van de verschillende doelgroepen vormt de basis van het woonbeleid. Plannen en projecten zijn noodzakelijk, maar de uitvoering ervan staat centraal.
- Binnen het gemeentebestuur is de huisvestingsambtenaar en/of –dienst verantwoordelijk voor de coördinatie van het gemeentelijk beleid.
- Om het aanbod op peil en de woningprijzen betaalbaar te houden, is het aansnijden van nieuwe woongebieden onvermijdelijk.
- Een toewijzingsreglement geeft kandidaat-huurders die een band met de gemeente (wonen, werken of kinderen die schoollopen in de gemeente) hebben voorrang bij de toewijzing van een sociale woning.
- Betaalbaar wonen is een recht voor iedereen dat via een gericht doelgroepenbeleid (b.v. ten aanzien van ouderen, personen met een handicap, alleenstaande moeders…) kan worden afgedwongen.
- Een woonwinkel helpt de bewoner om haar/zijn situatie in kaart te brengen en geeft inlichtingen en goede raad over de verschillende mogelijkheden om de concrete situatie van de bewoner te verbeteren.
- Het ongeschikt, onbewoonbaar of overbewoond verklaren van panden gebeurt nog veel te weinig. Om snel tegemoet te komen aan de herhuisvestingsplicht, wordt best een woonreserve aangelegd voor dringende noden.
- Leegstand wordt in kaart gebracht via een permanente inventaris die een overzicht geeft van de leegstaande gebouwen en woningen in de gemeente.
- De reconversie van leegstaande kantoren, bedrijven of scholen naar woonruimte of andere functies wordt onderzocht. Het stadscentrum vullen met steeds meer appartementsblokken komt de leefbaarheid niet ten goede. Pas wanneer er een degelijk, doordacht project is uitgewerkt én gekozen, mogen leegstaande gebouwen gesloopt worden.
- N-VA kiest voluit voor het wonen boven winkels, wat de leefbaarheid van het stadscentrum aanzienlijk zou bevorderen.
- Investeringen in de woonomgeving en kernversterking – onder meer met voldoende voetpaden, zitbanken en fietsenstallingen - zorgen voor fiere dorpskernen, aangename wijken en gezellige buurten.
Nieuws over dit onderwerp
Ninoofse burger betaalt omdat meerderheid haar werk niet doet.
Wie in Ninove woningen of appartementen bouwt moet ook een vereist aantal parkeerplaatsen voorzien. In de Vredelaan te Ninove bouwt de sociale huisvestingsmaatschappij 'Ninove Welzijn' heel wat …