Voorstellen N-VA ter ondersteuning zelfstandigen weggestemd door Ninoofse meerderheid

Op 29 juni 2021, over deze onderwerpen: Economie en Middenstand

Nu alle handelszaken en horeca opnieuw open zijn werden gisteren op de Ninoofse gemeenteraad eindelijk de Ninoofse coronasteunmaatregelen besproken.

N-VA Ninove is reeds sinds maart vorig jaar vragende partij voor Ninoofse steunmaatregelen voor ondernemingen die moesten sluiten ingevolge de gezondheidscrisis. Naast de laattijdige invoering roept vooral de uitwerking van de maatregelen heel wat vragen op.

De gemeentelijke heffing die vorig jaar niet werd geïnd maar dit jaar dubbel zal moeten worden betaald wordt enkel kwijtgescholden voor de ondernemingen die van 1 oktober 2020 tot en met 30 juni 2021 minstens 6 maanden verplicht gesloten waren. 

Het voorstel van Karolien De Roose (gemeenteraadslid N-VA) om ook kappers, schoonheidsspecialisten, pedicures en alle andere contactberoepers die ook moesten sluiten te laten genieten van de belastingvrijstelling werd weggestemd door Open VLD en Samen. 

De uiteindelijke maatregel is echt een doekje voor het bloeden en hier zullen maar een paar tientallen zelfstandigen en ondernemingen kunnen van genieten. 

Naast de beperkte kwijtschelding van de gemeentelijke heffing stond ook een ondersteuningspremie op de agenda van de gemeenteraad voor handelaars en ondernemingen die de voorbije maanden moesten sluiten.

In tegenstelling tot de coronabon die vooral ten goede kwam van ondernemingen die nooit moesten sluiten ligt nu terecht de focus op ondernemingen die moesten sluiten en getroffen waren door de crisis.

De Ninoofse bijberoepers die wel de gemeentelijke heffing voor zelfstandigen moeten betalen zijn echter uitgesloten van de ondersteuningspremie. 

Om te verhelpen aan dit onverantwoord en discriminerend onderscheid diende Karolien De Roose ook hier een amendement in dat opnieuw werd weggestemd door de Ninoofse Vivaldi-meerderheid. 

Karolien De Roose “Ik ben immens ontgoocheld dat bijberoepers die hun onderneming moesten sluiten, uit de boot vallen bij coronasteunmaatregelen van de stad. Bijberoepers mogen wel gemeentebelastingen betalen maar moeten aan de kant staan als er subsidies worden uitgedeeld. Ik zal in de toekomst blijven opkomen voor de Ninoofse zelfstandigen en ondernemingen” .

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is