Erfdienstbaarheid toch goedgekeurd

Op 23 november 2018, over deze onderwerpen: Financiën, Politiek, Ruimtelijke ordening

Tijdens de gemeenteraad van 22 november, ontspon zich een stevige discussie over het toekennen van een erfdienstbaarheid voor lichten en zichten op een stuk stadsgrond in de Armand De Riemaeckerstraat. Volgens de meerderheid was er niets mis mee, maar daar dacht Kurt Van Den Driessche (N-VA) anders over. Het punt werd trouwens op de gemeenteraad van oktober reeds besproken, waar het na de tussenkomst van de N-VA nog werd uitgesteld. Zover kwam het deze keer echter niet.

Kurt Van Den Driessche : "In oktober probeerde men die erfdienstbaarheid zelfs gratis toe te staan terwijl dit een behoorlijke meerwaarde oplevert voor de promotor. Al kan je bij wat nu voorlag nog altijd niet spreken van een redelijke vergoeding. De gevraagde vergoeding bedraagt slechts 1300 Euro en dat maar éénmalig te betalen, terwijl een andere aangelande voor zijn erfdienstbaarheid op hetzelfde perceel jaarlijks 250 Euro dient te betalen, een bedrag dat jaarlijks geïndexeerd wordt en dat al sinds 1999. Bovendien weegt die vergoeding hoegenaamd niet op tegen de waardevermindering van dat stuk grond. In plaats van 25.000 Euro of meer waar te zijn, wordt het vanaf nu zo goed als onverkoopbaar. Dit kunnen we niet aanvaarden. Dit is verspilling van belastinggeld."

Volgens N-VA is die erfdienstbaarheid trouwens niet alleen in het nadeel van de stad, maar ook in het nadeel van de aanpalende eigenaar aan de andere zijde van dat stuk stadsgrond. De burgemeester gaf op een bepaald moment zelfs toe dat de gevolgde procedure inderdaad niet logisch is en het beter ware geweest dat er eerst om een akkoord van de gemeenteraad zou zijn gevraagd, vooraleer de bouwvergunning toe te kennen met een opschortende voorwaarde. Maar ze haastte zich eraan toe te voegen dat de aanvrager nu toch niet 'het slachtoffer' mocht worden van die verkeerde inschatting van de meerderheid.

Voor Van Den Driessche was die uitlating voldoende om aan te tonen dat de meerderheid nog altijd vasthoudt aan de strategie van de voldongen feiten in plaats van respect op te brengen voor de mening van buurtbewoners en de gemeenteraad. "Er zijn voldoende redenen om dit dossier eens voor te leggen aan de gouverneur, wegens het miskennen van het algemeen belang." concludeert de N-VA die een klacht overweegt.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is