U bent hier
Volkstuinen in Ninove
In onze stadskern verrijzen steeds meer appartementsgebouwen en verdwijnt het groen beetje bij beetje. De N-VA heeft bij een aantal appartementsbewoners opgevangen dat zij met enige heimwee terug denken aan de tijd dat ze zelf nog een huisje met tuintje hadden en nu trachten naar meer dan een bloembak op het balkon. Het gaat om mensen met groene vingers die uitkijken naar een groene omgeving waar ze weer zelf iets kunnen kweken, al is het op beperktere schaal. Het gaat om mensen die vroeger genoten van sociaal contact en nu min of meer opgesloten raken tussen die vier muren van hun appartement. Mensen die perfect geholpen zouden kunnen worden door hen een perceeltje grond in een volkstuin aan te bieden.
Om na te gaan hoe groot de vraag in Ninove is, heeft de N-VA een korte bevraging opgesteld die bij wijze van steekproef zal worden verdeeld over een aantal appartementen in groot Ninove. Appartementsbewoners die de komende dagen een dergelijk formulier ontvangen kunnen dit ingevuld terug bezorgen, maar er kan ook digitaal worden deelgenomen via de webstek van N-VA Ninove http://ninove.n-va.be. De rechtstreekse link naar het invulformulier is https://ninove.n-va.be/bevraging-volkstuinen. Op die manier wil de N-VA peilen naar de behoefte, wensen en verwachtingen van de appartementsbewoners. N-VA Ninove zal deze antwoorden bundelen en hoe groter de vraag, hoe groter de kans dat er ook werk wordt gemaakt van een eerste volkstuin in Ninove. Want net zoals dat het geval is bij het maken van kindjes, heb je ook voor het realiseren van een volkstuin meer nodig dan een bloemkool. Een klein berghok kan in beide gevallen wel van pas komen.
Bij de N-VA staat de burger centraal en wij denken dat het inrichten van één of meer terreinen voor volkstuinen of stadsmoestuinen tegemoet kan komen aan de noden van inwoners die niet (meer) over een eigen (moes)tuin beschikken.
Wat zijn volkstuinen of stadsmoestuinen?
Volkstuintjes zijn kleine lapjes grond waarop stadsbewoners groenten telen voor eigen gebruik of gewoon een siertuintje aanleggen. De perceeltjes grenzen aan elkaar en vormen samen een volkstuincomplex. De stad voorziet alle nutsvoorzieningen en de deelnemers aan het initiatief kunnen, mits betaling van een jaarlijkse huurprijs, vrij gebruik maken van hun lapje grond met een klein persoonlijk berghok. Ook aan de wensen van oudere kandidaat tuiniers kan tegemoet gekomen worden, zoals door het voorzien van verhoogde plantbedden en een aangepaste perceeloppervlakte.
Zo’n volkstuincomplex is echter meer dan alleen een plaats waar men iets lekkers of moois teelt. Het is in de eerste plaats een rustpunt waar je op een aangename manier kennis kan maken met andere stadsbewoners, een plaats voor een rustige babbel, een plaats voor jonge en oudere gezinnen met of zonder kinderen.