Vernietigend rapport voor Ninoofs woonzorgcentrum Klateringen

Op 21 januari 2015, over deze onderwerpen: OCMW

De Zorginspectie stelde een vernietigend rapport op voor het Ninoofs woonzorgcentrum Klateringen, waar zowat 169 ouderen verblijven. Ondanks een zeer uitgebreid personeelsbestand en een jaarlijks deficit van twee miljoen euro laat de verzorging er zwaar te wensen over.

OCMW Ninove baat het woonzorgcentrum (WZC) Klateringen uit dat beschikt over 169 woongelegenheden en 37 serviceflats in Ninove en Denderwindeke. De jongste jaren is het jaarlijks exploitatieverlies gemiddeld twee miljoen euro, wat betekent dat elke Ninovieter, van klein tot groot, elk jaar zowat 55 euro bijpast om de financiële put te vullen.

De verhoging van de dagprijs voor de bewoners met 12 procent die vorig jaar is doorgevoerd heeft daar niets aan veranderd. De loonlasten stegen in 2014 ten opzichte van 2012 met maar liefst 17 procent. Volgens de laatste vaststellingen van de overheidsinspectie is het personeelseffectief van verpleging en verzorging 72,70 fulltime equivalenten, langdurige afwezigen niet meegeteld. Het vereiste effectief, waarvoor het OCMW gesubsidieerd wordt, bedraagt 45,84 personeelsleden in verpleging en verzorging. Andere personeelscategorieën, zoals administratie en technische diensten, zijn hierin evenmin meegerekend. Het totale personeelseffectief van het WZC telt ongeveer 150 leden. De Ninoofse belastingbetaler betaalt bijgevolg o.a. het surplus aan verplegend en verzorgend personeel. Volgens Lieven Meert, schepen van OCMW, is dit een politieke keuze van de meerderheid Open-VLD, SP.A en CD&V om bewust meer dan de minimale verzorging aan te bieden. Met andere woorden: in rusthuizen die wel met de gesubsidieerde personeelseffectieven trachten te werken, kan men maar een minimale verzorging geven volgens de redenering van de schepen. Ze zullen het daar graag horen!

Het Agentschap Zorg en Gezondheid van de Vlaamse Overheid, het agentschap dat bevoegd is voor de erkenning van de ouderenvoorzieningen, liet de Zorginspectie een inspectiebezoek uitvoeren op 31 oktober 2014. Wat blijkt nu uit het verslag van dit inspectiebezoek ?

  • Bij de rondgang door de inspectie werd vastgesteld dat het verplegend en verzorgend personeel niet te vinden was op de werkvloer. De verpleegpost was zelfs niet bemand. Nochtans bevinden allebewonersdossiers, medicatie, dagboek voor artsen e.d. zich in de verpleegpost.
  • Het elektronisch dossier, sinds twee jaar in werking, is een vrij dure investering, maar wordt zo goed als niet gebruikt. Het personeel is hiervoor onvoldoende gemotiveerd en opgeleid. De gegevens van de bewoners zijn bijgevolg niet gekend bij het verzorgend personeel, nochtans zeer belangrijk voor een kwalitatief verblijf in een WZC. Dagelijks wordt het elektronisch dossier uitgeprint, door de nachtploeg in reepjes geknipt en in een papieren dagboek geplakt.
  • De erkenningsvoorwaarden voor een WZC worden niet nageleefd: de bewoners krijgen niet de nodige hulp bij de dagelijkse verzorging, de zorgtoediening wordt onvoldoende geregistreerd en afgetekend, het verzorgingsdossier bevat onvoldoende opvolging van de kinesitherapie en ergotherapie, enz… Volgens de inspectie dringt een mentaliteitswijziging bij het personeel zich op, ten einde de bewoners de gepaste hulpverlening te bezorgen.
  • De verzorging gebeurt op een onvoldoende respectvolle manier en er wordt geen rekening gehouden met de wensen en de behoeften van de bewoners. Stel je voor: de bewoners kunnen niet eens zelf kiezen wanneer ze naar het toilet wensen te gaan ! Hierdoor zijn continente bewoners genoodzaakt hun behoefte te doen in de pamper. Hierover werd zelfs al een officiële klacht bij de Zorginspectie ingediend door een gemeenteraadslid van de meerderheid.

Dit alles is hallucinant, vooral omdat al in het begin van 2011 een even vernietigend rapport is opgesteld in verband met de werking van WZC Klateringen. Zolang de meerderheid van Open-Vld, CD&V en SP.A dit probleem niet herkent en erkent, zal de Ninoofse belastingbetaler verder betalen voor een kwalitatief slecht uitgebaat woon- en zorgcentrum. De Ninovieter en vooral de bewoners verdienen beter !

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is