U bent hier
N-VA Ninove niet te spreken over "verliezerscoalitie"
Het bestuursakkoord werd zaterdagvoormiddag gesloten tussen Open VLD (9 zetels), het kartel SP.A-Groen (6) en CD&V (4). Huidig burgemeester Michel Casteur blijft de eerste drie jaren op post, en wordt nadien vervangen door zijn partijgenote Tania De Jonge, die 165 stemmen meer behaalde dan Casteur.
Betaalbaar wonen, verkeer en de 'nieuwe Belgen' zijn enkele uitdagingen voor de coalitie. 'Zij wil eerlijke antwoorden geven op het signaal dat de Ninoofse kiezer ons op 14 oktober gegeven heeft', luidt het.
De oppositie bestaat uit N-VA (5 zetels) en Forza Ninove (9 zetels), die met 26,5 procent van de stemmen de grootste partij werd. Lijsttrekker en Vlaams Belang- Kamerlid Guy D’haeseleer kreeg 4.981 voorkeurstemmen, bijna het dubbele van burgemeester Michel Casteur (2.682).
'Verliezerscoalitie'
'De N-VA Ninove sloot na de verkiezingen een getekende overeenkomst met het kartel SP.A-Groen om samen in het stadsbestuur te stappen', aldus N-VA-lijsttrekker Toon Van Melkebeek. 'Samen konden we voor de verandering zorgen, want met 11 tegenover 9 zetels zouden we dan in de meerderheid zwaarder wegen dan de Open VLD, die van 12 naar 9 zetels tuimelde.'
'Bij de onderhandelingen bleek evenwel snel dat de Open VLD alle topmandaten voor zich opeiste en dat SP.A-Groen wel heel gretig was om aan het bestuur deel te nemen', aldus Van Melkebeek. 'SP.A-Groen pleegt nu woordbreuk en stapt in een coalitie met Open VLD en CD&V. Die laatste partij is afgestraft van 8 naar 4 zetels, maar dat is blijkbaar geen probleem voor hen', klinkt het nog.
De N-VA spreekt over een 'verliezerscoalitie'. 'Open VLD verloor 26 procent van zijn stemmen, CD&V zelfs 37 procent, SP.A-Groen ook 3 procent. Wie zo’n monsterverbond op poten durft zetten, lacht de Ninoofse kiezer in zijn gezicht uit', besluit Van Melkebeek die er nog aan toevoegt met zijn partij positieve oppositie te zullen voeren.