N-VA Ninove hekelt politieke benoemingen door het stadsbestuur

Op 23 december 2014

Op 21 oktober ll. om 22 uur riep de burgemeester het schepencollege samen voor een bijkomende vergadering. Ditmaal echter zonder de stadssecretaris die er van rechtswege deel moet van uitmaken. Het nieuwe gemeentedecreet bepaalt nochtans de bevoegdheden van gemeenteraad, het college van burgemeester en schepenen en de rol van de secretaris. De functie van de secretaris is door de wetgever recent nog versterkt mede om in het kader van goed bestuur de depolitisering van bestuur en administratie mogelijk te maken. De secretaris is niet alleen bevoegd voor het dagelijks personeelsbeheer (art 92 van het gemeentedecreet), maar eveneens voor de algemene leiding van de gemeentediensten (art 86) en dient in die hoedanigheid de vergaderingen van het college van burgemeester en schepenen bij te wonen.

Het enige agendapunt van dit in der haast bijeengeroepen college was de ‘politieke’ benoeming van een aantal personeelsleden in stadsdienst. Niettegenstaande deze betrekkingen ook bij aanwerving kunnen worden toegekend, motiveert het college van burgemeester en schepenen op geen enkele wijze waarom deze functies ditmaal niet werden opengesteld voor aanwerving. Bovendien is geen enkele van de benoemde kandidaten ooit geslaagd voor een examen voor de in te vullen functies, met name die van diensthoofd economie en diensthoofd personeelszaken. Blijkbaar is het meer dan voldoende dat de kandidaten ooit eens slaagden voor examens voor functies in de sector cultuur om deze mensen politiek te benoemen.

De N-VA vindt de werkwijze van het college onaanvaardbaar. Het is een kaakslag voor de andere personeelsleden van de stad en het ontzegt kansen aan werkzoekenden om een job bij de stad te verwerven. De komst van sp.a – Groen in de meerderheid heeft de politieke koehandel van CD&V en Open-VLD duidelijk niet kunnen veranderen. De N-VA fractie protesteert met klem tegen deze gang van zaken en zal tijdens de volgende gemeenteraad het college hierover interpelleren en voorstellen neerleggen om deze beschamende politieke spelletjes in de toekomst onmogelijk te maken.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is